Újraolvasó

Újraolvasó

Decemberi könyvajánló

2017. december 02. - AmyRose

santa-claus-1128644_1920.jpg

Olyan könyveket szeretnék ajánlani, ami nem a legkisebbeknek szól. Lehet őket önállóan is olvasni vagy felolvasni belőle esténként. Mindegyik könyv többször használatos, szóval jövőre is aktuális lesz. Olyan karácsonyi történetek, amikre nem un rá az ember az első olvasás után. Fiataloknak és felnőtteknek is ajánlom mindegyiket.

20171202_135439.jpg

Matt Haig: A fiú, akit KARÁCSONYNAK hívnak

Meglepően izgalmas, fordulatos történet arról, hogy a kis Nikolas-ból hogyan lett Karácsony apó, hogyan került Koboldfalvára és miért választotta az ajándékozást hivatásul. Nekem nagyon tetszett, mert egy elcsépelt történetet sikerült újra izgalmassá varázsolnia az írónak. Nem csak felhőtlen vidámság van benne, hanem egy nagy adag szomorúság is, de pont ez teszi maradandóvá az élményt. Muszáj csatlakoznom Stephen Fry-hoz: „Örökzöld. De tényleg.”

Matt Haig: A lány, aki megmenti a KARÁCSONYT

Az előző könyv frissen megjelent folytatásában Karácsony apó nehéz helyzetbe kerül, mert nem csak Koboldfalván történnek nem várt események, de az ünnepi csoda is veszélybe kerül. A megoldás Amelia, egy nehéz sorsú kislány, akit Karácsony apónak meg kell találnia, hogy megmenthessék a karácsonyt. Jelentős szerep jut a történetben az angol királynőnek és Charles Dickens-nek is.

Tom Fletcher: Christmasaurus – Dínót kérek karácsonyra

ÓÓÓ most gondban vagyok, ugyanis Tom Fletcher az egyik kedvenc híres emberem, tinikorom óta követem a dolgait, bár itthon szerintem nem ismerik túlzottan. Most nehéz megállnom, hogy ne zengjek róla többoldalas dicshimnuszt és csak erre a könyvre koncentráljak. :)

Szóval ez a könyv zseniális és nagyon örülök, hogy most már magyarul is elérhető. Eddig 25 nyelvre fordították le és valóságos világsiker, olyannyira, hogy már készül belőle a rajzfilm és Tom-ot felkérték, hogy írjon belőle musicalt, ami idén decemberben debutál Londonban. (Igen, Tom is egy modern polihisztor: sikeres rockbandája van, bestseller gyerekkönyveket ír,  van egy 600 ezer feliratkozóval rendelkező YouTube csatornája, többször megnyerte az év apukája díjat és most a musical világába is betörni készül. Csak nem bírtam ki. :))

Szóval a történet egy különleges kisfiúról szól, aki egy dínót kér karácsonyra a Mikulástól. Egy véletlen gubanc végeredményeként pedig tényleg megjelenik egy valódi dinoszaurusz a nappalijukban karácsony éjszakáján. Rengeteg kalandot élnek át azon az éjszakán és sok titokra fény derül. Nagyon izgalmas, eredeti, humoros könyv. Az illusztrációk pedig nagyon menők. Elfogulatlanul mondom: TÉNYLEG ZSENIÁLIS!!!

20171202_135523.jpg

Krisztus urunk álruhában

A Napkút Kiadó magyar népmese gyűjteménye, amely a régi bibliai eredetű népmeséket dolgozza fel. A mesék főszereplője Jézus Krisztus, aki Szent Péter társaságában ellátogat a földre, móresre tanítja a rosszakat és megjutalmazza a jókat. Szuper válogatás és külön kiemelném, hogy Lenkes Ildikó kékfestő színű illusztrációi gyönyörűek. Kicsiknek, nagyoknak egyaránt ajánlom.

Adventi népmesék és legendák

Szintén egy remek népmese gyűjtemény, de ebben a kötetben a világ minden tájáról találunk meséket. 24 db mese, minden decemberi napra egy, egészen karácsonyig. A könyv megvásárlásával a Meseközpont Alapítványt támogatják, ami a gyermekvédelmi programban részt vevő gyerekek karácsonyát és mindennapjait próbálja szebbé tenni.

Az alapítvány vezetőjétől és a könyvben szereplő mesék összeválogatójától, Bajzáth Máriától idézve:

Mesélni és mesét hallgatni olyan ajándék, amely nem kerül semmibe, mégis nagyon sokat ér, felejthetetlen pillanatokat jelent; közösen megélt élményt nyújt a mesélőnek és a mese hallgatójának egyaránt. Olyan erő, amely építi, gazdagítja, megerősíti és segíti megtartani az emberi kapcsolatokat.

A karácsony közeledtét jelzik az adventi koszorúk, az utcákon és házakon megjelenő karácsonyi fények, a mézeskalács, az egymás felé forduló emberek, és reményeim szerint jelzi majd sok helyen egy ünnepváró mesegyertyát gyújtó mesélő, aki előveszi ezt a könyvet, és mesél. Aztán, ahogy telnek-múlnak az évek, a könyv és a benne lévő történetek elmaradhatatlan részévé válnak a karácsonyi készülődésnek és egyszer csak majd az mesél, akinek valamikor meséltek.

20171202_135609.jpg

Lackfi János: Karácsonyi vándorok

Ezt a könyvet nagyon élveztem. Teljesen modern felfogásban tárja elénk a három királyok történetét, akik annyira gazdagok voltak, hogy már nem tudtak mit kezdeni magukkal, hát elindultak megkeresni a leghatalmasabb Királyt. Nagyon kalandos és vicces sztori.

H.C. Andersen: A fenyőfa és más mesék

Andersen nem a vidám meséiről híres, szóval csak olyanoknak ajánlom, akik nem szomorodnak el könnyen. Ugyanakkor nem véletlenül az egyik leghíresebb meseíró, történetei örökre szólnak és mindig van bennük reménysugár. Talán ez a kakukktojás a többi ajánlott könyv között, mert itt csak az utolsó mese kapcsolódik a karácsonyhoz. A fenyőfa című mesén kívül még a Pöttöm Panna, a Borsószem-hercegkisasszony, A rendíthetetlen ólomkatona, A rút kiskacsa és A császár új ruhája című Andersen mese található a színesen illusztrált könyvben.

Végezetül pedig egy nagyon szép karácsonyi mesefilmmel kívánok mindenkinek szép decembert! :) 

Ha tetszett és olvasnál több hasonlót, akkor like-old a facebookon is a blogot! Köszi! :)

A tavalyi decemberi posztjaimat itt találod: 

Gyerekek decembere

Adventi könyvajánló

Karácsonyi klasszikusok

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraolvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr213411789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása