Újraolvasó

Újraolvasó

Jávor Pál, a magyar regényhősök megelevenítője

2016. augusztus 19. - AmyRose

Nekem személyes kedvenceim a békeidőben készült magyar filmek és közülük is a legjobban a Jávor filmeket szeretem. Meg vagyok győződve arról, hogy ha nem Magyarországra születik, akkor világszerte híres színész válhatott volna belőle. A magyar filmgyártás aranykorában az egyik legfoglalkoztatottabb hazai színész volt és karakteres, hiteles játékával sokak számára etalon maradt.

temesvar_blogrepublik_eu.jpg

kép: temesvar.blogrepublik.eu 

Jávor egész életét a színészkedésre tette fel, melynek eredményeképp olyan „oscar-díjas” alakítások köthetők a nevéhez, mint a magyar Casablanca-ként emlegetett Halálos tavasz főszerepe vagy Dankó Pista megformálása.

cink_hu-javor_pal_es_karady_katalin-halalosz_tavasz_forgatasa.jpg

Jávor Pál Karády Katalinnal 

kép: cink.hu

Romantikus hősként nagy népszerűségre tett szert a hölgyek körében, de a férfiak is szívesen nézték meg a filmjeit jó kiállása, kellemes énekhangja és természetes játéka miatt.

Nem véletlen, hogy nagyon sok híres magyar regény megfilmesítéséhez őt kérték fel főszereplőnek. Klasszikus megjelenése és elhivatottsága biztos sikert ígért a filmgyártók számára.

player_hu.jpg

kép: player.hu

Nemrég egy remek életrajzot olvastam róla és kiderült, hogy egy saját naplóregénye is megjelent. 

Várkonyi Vilmos: Jávor Pál és a magyar film aranykora

Meglepődtem, hogy egy ilyen kis méretű könyvből mennyi új információhoz jutottam. Nem csak egy sima Jávor életrajz, hanem bemutatja a korabeli filmgyártás minden vetületét. Olvashatunk a főbb színészekről, rendezőkről, támogatókról. Belelátunk a politikai helyzetbe és a színház világába is. Anekdoták és híres filmslágerek szövegei színesítik a könyvet. A szerző teljesen elfogulatlanul mutatja be a filmes világot, tényszerűen a politikai befolyásokat és informatívan minden mást.

Nagyon jól van megírva ez a könyv, nem unalmas vagy száraz. Akit érdekel ez az időszak mindenképpen olvassa el, mert rengeteg olyan fontos részletet tartalmaz, amit máshol nem talál meg.

Jávor Pál: Egy színész elmondja…

őszintén. Elmondja, hogy hogyan került fogságba és társaival mi történt. A háború utolsó évének összes borzalmát végigélte és ezeket írja le ebben a naplóban.

Úgy szeretnék mesélni, mint egy kedves jóbarátnak. Ülni a kandalló előtt, mesélni és hallgatni, nézni cigarettánk füstje után és néha megpiszkálni a tüzet, ahogy régi angol regényekben folynak a beszélgetések, fekete után, békés csendben. Ilyenkor nem a szó a fontos, hanem a hangulat, egy-egy felbukkanó név, arc, dátum.

20160819_201749.jpg

Jávor Pál sok magyar regény megfilmesített változatában szerepelt. Íme néhány közülük:

Gárdonyi Géza: Ida regénye 1934

Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül 1935

Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival 1938

Jókai Mór: Fekete gyémántok 1938

Móricz Zsigmond: Kerek Ferkó 1943

További ajánlott filmjei: Hyppolit, a lakáj, Elnökkisasszony, Maga lesz a férjem, Nászút féláron, Fizessen nagysád!, Halálos tavasz, Egy csók és más semmi

Végezetül egy igazi kincs:

Ha tetszett és olvasnál több hasonlót, like-old a facebook-on is a blogot! :) Köszi! :)

szeretlekmagyarorszag_hu.jpg

kép: szeretlekmagyarorszag.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraolvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr8810429102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pisak Lukáts János 2019.11.22. 13:42:13

Egy filmet keresek. Nem vagyok biztos benne,hogy Jávor Pál játszik benne. A főszereplő egy mérnök, aki le akarja csapolni a mocsarat (nádast?). Úgy emlékszem, hogy a háború előtt készült.

AmyRose 2019.11.22. 13:48:50

@Pisak Lukáts János: Kedves János! nekem sem ugrik be semmi, de ezen a linken utána tudsz nézni a Jávor filmeknek. A lap alján a filmcímeknél ami kékkel van szedve arra ha rákattintasz, akkor kiadja a film cselekményét. Remélem megtalálod a filmet, amit keresel! :)

hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1vor_P%C3%A1l_(sz%C3%ADnm%C5%B1v%C3%A9sz)

Pisak Lukáts János 2019.11.23. 12:10:31

@AmyRose: köszönöm, de ezt és a Móricz Zsigmond szócikket már meglátogattam mielőtt a kérdést feltettem.
süti beállítások módosítása