Újraolvasó

Újraolvasó

Karácsonyi klasszikusok

2016. december 18. - AmyRose

blog_booklikes_com.png

kép: blog.booklikes.com

Nem mindenki rajong a klasszikusokért. Főleg irodalmi értelemben. Elsőre talán egy vaskos kötet jelenik meg a képzeletünkben, ami tele van hosszú tájleírásokkal, olyan szavakkal, amiket nem értünk és olyan témákkal, amik nem jelentenek nekünk semmit. 

Én sem vagyok egy nagy vaskoskötet-faló, de a karácsonyi klasszikusokat nagyon szeretem. Kicsit olyanok, mintha egy déd- vagy nagyszülő mesélne egy jó karácsonyi történetet. Jó ilyet olvasni, mert tényleg otthonos melegség járja át az embert.

A könyv a mai napig az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándék, de elég nehéz eltalálni valakinek az ízlését ez ügyben. Biztos van vagy volt olyan ember az életünkben, akinek nagyon nehéz valami karácsonyi ajándékot beszerezni. Nos, ezekkel a könyvekkel nem nagyon lehet mellélőni.

Most olyan klasszikusokat szeretnék ajánlani, amik a karácsonyhoz kapcsolódnak, nem elborzasztóan vaskosak és nem kell bankot robbantani a beszerzésükhöz:

20161128_081942.jpg

Ünnepek ünnepe, Csodákkal teli éjszaka és Karácsonyról álmodók

Mindhárom kötet rövid novellákat és regényrészleteket tartalmaz a karácsonyról. Nagyon színes válogatás a világirodalom és a magyar irodalom nagyjaitól. A könyvek szépen, szellősen tördeltek, a borítók és a belső elválasztó oldalak is elegánsak, ünnepiek. Last minute karácsonyi ajándéknak is tökéletes bármelyik.

Az Ünnepek ünnepe szerzői: E.T.A. Hoffmann, O. Henry, Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Jókai Mór, Charles Dickens, Gárdonyi Géza és Lev Tolsztoj.

A  Csodákkal teli éjszaka szerzői: Jacob és Wilhelm Grimm, Móra Ferenc, Babits Mihály, Tamási Áron, Hans Christian Andersen, Mikszáth Kálmán, Oscar Wilde, Gárdonyi Géza, Török Gyula, Móricz Zsigmond, Kaffka Margit, Krúdy Gyula, Kosztolányi Dezső és Charles Dickens.

A Karácsonyról álmodók szerzői: Grecsó Krisztián, Krúdy Gyula, Móra Ferenc, Kosztolányi Dezső, Gárdonyi Géza, Háy János, Csáth Géza, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Lackfi János, Krúdy Gyula, Bródy Sándor, Jókai Mór, Benedek Elek és Garaczi László.

20161128_082150.jpg

Charles Dickens: Karácsonyi ének

Talán a legnépszerűbb karácsonyi regény, amiből már annyi filmadaptáció készült, hogy megszámolni sem lehet. Egyrészt azért, mert az üzenete örök érvényű, másrészt pedig azért, mert mindenki másképp képzeli el a szereplőket és mást akar kiemelni a történetből. Ez a legjobb az olvasásban, hogy a fantáziánkra van bízva, hogy mi hogyan jelenik meg a képzeletünkben és hogyan éljük át az eseményeket. Akinek már a könyökén jön ki a Karácsonyi ének, annak is azt javaslom, hogy adjon egy esélyt a könyvnek. Teljesen más élmény. Ha nem is idén, de legalább a következő karácsonykor.

Móra Ferenc: Az aranyszőrű bárány, A betlehemi csillag

Ez a kis könyv két Móra költeményt tartalmaz, különlegessége, hogy a kiadó az eredeti szecessziós stílusban adta ki, ami visszaköszön a borítón, a betűtípuson és a tördelésen is. Gyűjtőknek is nagyon szép ajándék lehet.

Hermann Hesse: Karácsony

Hesse karácsonyi gondolatai csodálatosak és mindig aktuálisak. Vers és próza váltja egymást, mind a karácsony valódi lényegéről szól. Az író saját karácsonyi élményeit is megosztja az olvasóval. Nagyon igényesen kivitelezett, elgondolkodtató ünnepi olvasmány.

bustle_com.jpg

kép: bustle.com

Tudom, hogy kevesen vannak, akiknek ebben az utolsó pár napban még bármi szabadidejük lenne, de ha lehetséges, mindenki próbáljon kiharcolni magának pár percet arra, hogy részt vegyen a karácsony valódi örömében és ne csak átrobogjon rajta az ünnep. 

Mindenkinek kellemes és békés karácsonyt kívánok! :)

Végezetül pedig egy gyerekkori zenei klasszikus:

Az előző két ünnepi posztomat itt és itt találod.

Ha tetszett és olvasnál több hasonlót, akkor like-old a facebookon is a blogot! :) Köszi! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraolvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr6612055851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2016.12.20. 14:24:50

"Charles Dickens: Karácsonyi ének
Talán a legnépszerűbb karácsonyi regény, amiből már annyi filmadaptáció készült, hogy megszámolni sem lehet. Egyrészt azért, mert az üzenete örök érvényű"

Igen, hogy ha gazdag vagy, akkor pénzért tudsz magadnak venni szeretetet...
Tessék újraolvasni friss szemmel.

AmyRose 2016.12.20. 14:27:57

@Terézágyú: Mint a posztban is írtam, mindenki mást emel ki a történetből és mindenkinek mást jelent. :)
süti beállítások módosítása