Újraolvasó

Újraolvasó

Gyerekek decembere

2016. december 01. - AmyRose

paulo_donweb_homeip_net.jpg

kép: paulo.donweb.homeip.net

Amikor a decemberre gondolok, mindig eltölt a várakozás öröme, pont úgy, mint gyerekkoromban. Sajnos azt a felhőtlen örömet már nem tudom átélni, mint gyerekként, de nagyon igyekszem. Gyerekszemmel a tél, a hó, a Mikulás, a karácsony, a szilveszter mind külön esemény. Nagyon fontos, hogy fiatalon jó élményei legyenek mindenkinek ezekről a dolgokról és akkor felnőttként nem csak egy újabb teher lesz a decemberi készülődés.

Szerintem a gyerekeknek a Mikulás ugyan olyan fontos, mint a karácsony, ezért bátorítanék mindenkit, hogy Mikulásra is lepje meg őket egy olyan könyvvel, ami az ünnepekhez kapcsolódik. (A blog facebook oldalán be is fogom linkelni, hogy én hol szereztem be őket nagyon kedvező áron.)

trippygifs_com.jpg

kép: trippygifs.com

Íme az én kedvenceim:

Marék Veronika: Kippkopp a hóban és Kippkopp karácsonya

Mindkét könyv az írónő teljes oldalas, színes illusztrációival készült. Marék Veronika gyerekkönyvei klasszikusak, több generáció is szeretettel gondol vissza ezekre az aranyos és sokatmondó történetekre. A Kippkopp karácsonyát kezdő karácsonyfadíszítőknek is melegen ajánlom. :)

Mészely József: Csillagporos varázslatok

Ez egy gazdag verseskötet, amely nagyon feldobhatja az ünnepi készülődést. Több új Mikulás vers is van benne, úgyhogy aki nem akarja századszorra is végighallgatni a „Télapó itt van…”-t, annak kötelező beszerezni. Van itt vers a mézeskalácssütésről, a karácsonyi vásárról, a szilveszterről majd a farsangról is, sőt még a mikulásvirág történetét is megismerhetjük. Ez a könyv is tele van szép, színes illusztrációkkal. Nálam ez az idei kedvenc kedvenc. :)

20161128_081703.jpg

Hull a hó – Mondókák kicsinyeknek

Azt hiszem, hogy a cím magáért beszél, a könyv a hagyományos karácsonyi gyerekdalokat és gyerekverseket tartalmazza nagyméretű, színes képekkel.

Kamarás István: Betlehembe kéne menni – Karácsonyi mesék

Ez a mesekönyv eléggé rendhagyó és inkább nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek ajánlanám. Mindegyik mese a három királyok történetét veszi alapul, de teljesen más kontextusba helyezi, mint ahogy az megszokott. Változik a helyszín, a szereplők, a mondanivaló. A szövegek pörgősek, nagyon eredeti humorral keverve.

20161128_081818.jpg

Néhány tipp, hogy az együtt töltött idő még tartalmasabb legyen:

- kézműveskedés a gyerekekkel: lehet készíteni díszeket, képeslapot, dekorációt vagy kézzel készült ajándékot a nagyszülőknek. Csorba Anita youtube csatornáján (itt) és a Színes Ötletek blogján (itt) rengeteg kreatív ötletet lehet találni.

- társasjátékozás: talán a karácsonyi időszak az, amikor a legtöbb család vagy baráti társaság összejön társasjátékozni. A Gémklub honlapján (itt) nagyon sok új játékkal lehet megismerkedni és a boltban ki is lehet őket próbálni.

minimatine_hu_diotoro_diafilm.jpg

kép: minimatine.hu - illusztráció a Diótörő című diafilmből

- diafilmek: pár éve újra divatba jött a diafilm vetítés, ezt lehet otthon is kivitelezni minél több gyereket bevonva (az aktuális ünnepi kínálat itt tekinthető meg) vagy vannak olyan gyerekkönyvesboltok és művelődési házak, ahol rendszeresen rendeznek vetítéseket a gyerekeknek.

- közös éneklés, zenehallgatás: én otthoni háttérzenének a Bojtorján: Karácsonyi albumát ajánlanám, ami meghallgatható a youtube-on is (itt).

Végezetül pedig egy nagyon aranyos mese és Halász Judit egyik ünnepi klasszikusa:

 

Ha tetszett és olvasnál több hasonlót, akkor like-old a facebook-on is a blogot! :) Köszi! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraolvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr8512015482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása