Újraolvasó

Újraolvasó

Heti blog 10. (2018. március - Indiai mesék, Esti mesék lázadó lányoknak)

2018. március 11. - AmyRose

heti_blog_fejlec-aktualizalhato_5.jpg

Most két olyan könyvet szeretnék bemutatni, ami ugyan mesekönyvként került forgalomba, de mindenki könyvespolcán ott lenne a helye.

covers_422736.jpg

Schäferné Földvári Ilona: Mese a lótuszvirágról

Ennek a könyvnek az előző kiadása már nagy kedvenc az indiai kultúra iránt érdeklődők körében. Mondhatnánk, hogy alapmű. Az indai népmesék igényes és sokszínű válogatása.

A mesékben ott rejlik a bölcsesség, az iránymutatás és a kaland. Egyáltalán nem csak gyereknek szól, hiszen a régi időkben több generáció hallgatta együtt ezeket a történeteket.

A minőségi kivitelezés mellett megmarad a klasszikus mesekönyv érzés. A történeteteket különleges, színes illusztrációk díszítik.

covers_460576.jpg

Elena Favilli és Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak

Ez a könyv nem csak kislányoknak szól, hanem kortól és nemtől függetlenül mindenkinek. Olyan fantasztikus nőkről olvashatunk, akik inspirálhatnak bárkit. A két szerző megelégelte azokat a mesekönyveket, ahol a királylánynak mindig meg kell várnia a királyfit, hogy megmentse és történjen valami. Ebben a könyvben olyan nők „lázadó” történetét találjuk, akik tényleg a saját életük hősei.

Semmi feminista törekvés nincs a könyv mögött, egyszerűen szeretné bemutatni, hogy egy nő is megélheti az álmait, alkothat vagy tehet valami kiemelkedőt. Egy nő is csinálhat olyat, ami egy kislánynak „nem illik”. Például sportolhat, kutathat, felszólalhat, lehet bátor, lehet véleménye és csinálhatja másképp, mint a megszokott.

A könyv száz izgalmas, érdekes történetet tartalmaz, amitől az ember rögtön szárnyakra kap. Külön érdekessége az egész lapos színes illusztrációk, mindegyik más-más alkotótól a világ minden tájáról.

Ha idén csak egy könyvet vennél a gyerekednek (vagy magadnak), akkor válaszd ezt!

A könyv világszerte bestseller, rengeteg nyelvre lefordították, több irodalmi díjat is nyert és a nagy érdeklődés hatására már megjelent a második kötete is. Remélhetőleg magyarul is elérhető lesz.

A könyvről több magyar híresség is mond néhány elismerő gondolatot, ha érdekel itt megtalálod őket.

Külön kiemelném Enyedi Ildikó filmrendezőnő könyvajánlóját:

Köszönöm, hogy elolvastad! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraolvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr313731972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása