Újraolvasó

Újraolvasó

Nevetőgörcs a napernyő alatt

2017. június 18. - AmyRose

nevtelen-1_1.jpg

A tavalyi évhez hasonlóan idén is szeretnék néhány könyvet ajánlani a nyári kikapcsolódáshoz. Tavaly a krimi műfaja került a fürdőlepedőre, idén pedig a könnyed humor lesz soron.

Akkor kezdjük is:

George Mikes – Hogyan legyünk szegények

George Mikes valójában egy Mikes György nevű magyar újságíró volt, aki végül kitelepült Angliába, ahol a britek egyik kedvenc komikus írója lett. Vicces belegondolni, hogy egy magyar anyanyelvű író műveit később le kellett fordítani magyarra, hogy itthon is bekerüljön a köztudatba. :)

Legnagyobb sikereit a How to be an Alian és a How to be a Brit című könyveivel érte el. Annak ellenére, hogy írásaiban keményen odamond és kifigurázza befogadó országa polgárait nagyon sok rajongója van a szigetországban.

A Hogyan legyünk szegények című könyve a pénzről szól, annak jó és rossz oldaláról, szerepéről a mindennapjainkban és hatásáról az életünkre. Fantasztikus humorral tálalt mély életigazságok tárháza ez a kis kötet, ezért bátran ajánlom mindenkinek.

Jerome K. Jerome – Három ember kerékpáron, Három ember egy csónakban

Nem tudom, hogy pontosan hányszor olvastam el őket, de évente egyszer biztosan. Ez a két kötet a 4 jóbarát: George, Harris, maga az író és Montmorency kutya utazós kalandjait tárja elénk. A kellemes kikapcsolódásnak indult utazások rengeteg kalamajka és összeszólalkozás után teljes káoszba csapnak át.

Hatalmasakat lehet nevetni az emberi, de ugyanakkor rendkívül szórakoztató helyzeteken. Olyan, mintha az egyik barátunk elmesélné a nyár legnagyobb sztorijait.

Mindenkinek a figyelmébe ajánlom, aki szereti a vicces történeteket és/vagy hosszabb utazásra készül a barátaival.

20170618_121034.jpg

Stephen Leacock – A Kék Edward

Leacock kanadai humorista szintén kihagyhatatlan ebből az ajánlásból. Legyen szó szerelmi ábrándozásról, detektívtörténetről vagy tudományos értekezésről, ő a mi emberünk. A humora egyedi és kreatív így tényleg felhőtlen szórakozás egy felhőtlen nyári napon.

Rövid szösszeneteit főleg Karinthy Frigyes fordításában élvezhetjük, aki szintén nagy csodálója volt az írónak. A könyv Gertrúd, a nevelőnő címen újra megjelent pár éve.

Rideg Sándor – Indul a bakterház

A ma már klasszikusnak mondható történetet szinte mindenki ismeri vagy legalábbis hallott róla. A könyvből készült film is nagyon népszerű a magyar közönség körében. Én személy szerint ki nem állhatom a filmet, de a könyv az egyik kedvencem.

Még gyerekkoromban olvastam először és akkor teljesen másképp szórakoztam rajta, mint felnőttként. Szerintem az egyik legviccesebb könyv, amit valaha olvastam és az egyik legtragikusabb is. Az emberi butaság nem ismer határokat és ez egyszerre szül nagyon röhejes helyzeteket és nagyon kétségbeejtőeket is.

Mindenkinek ajánlom, főleg azoknak, akik csak a filmet látták, mert a könyv sokkal többet ad minden téren. :)

Mindenkinek nagyon kellemes nyarat kívánok! :)

ben-white-138093.jpg

kép: Ben White

Ha tetszett és olvasnál több hasonlót, akkor like-old a facebook-on is a blogot! Köszi! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraolvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr1112604039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása