Újraolvasó

Újraolvasó

Rejtő Jenő - Fedőneve: P. Howard

2016. június 29. - AmyRose

Rejtő írásai mellett nem lehet csak úgy elmenni. Én sem tudtam, amikor kiszúrtam őket az otthoni könyvespolcon. Először is jó sok volt belőlük, ezért arra következtettem, hogy biztos jók is. Nem csalódtam, mert zseniálisak voltak. Gyorsan elolvastam a családi gyűjteményben fellelhető összes Rejtőt. A szerelem azóta is tart és nagy szerencse, hogy újra és újra kiadják őket, mert rongyosra olvastuk valamennyit.

libri_hu.jpgkép forrása: libri.hu 

Rejtő Jenő 1905-ben látta meg a napvilágot Reich Jenő néven egy zsidó család harmadik gyermekeként. A magyarosítás során változtatta nevét Rejtő-re. Élete 37 éve nagyon viharosan alakult. Gyerekként tanulási és egészségügyi gondokkal küzdött, de ennek ellenére tanult ökölvívást, színészetet és a lapkiadással is megpróbálkozott.  Később bejárta a fél világot, mindenféle munkát elvállalt, volt matróz, halász és mosogató is. Franciaországban beállt az Idegenlégióba, de egészségi állapota miatt leszerelték.

Regényei mellett kabarékat és operettjeleneteket is írt, így közeli barátságba került az akkori nagy művészekkel, többek között Kabos Gyulával, Latabár Kálmánnal és Karinthy Frigyessel.

Karinthy hívására hazajött és P. Howard álnév alatt publikált, mert az olvasóközönség szívesebben olvasta a külföldi írók műveit. Később bevallotta, hogy ő áll a titokzatos név mögött.

Több film alapötlete is tőle származott és a forgatókönyv írásból is kivette a részét, noha a neve nem került feltüntetésre a végső kópiákon. Ilyen filmek voltak: Sportszerelem, Úrilány szobát keres, Pillanatnyi pénzzavar és a Pepita kabát.

maszol_ro.jpgkép forrása: maszol.ro 

Rejtő sokat éjszakázott, altatót szedett, kártyázott és eléggé szerette az italt is. Közben kitört a háború és bevezették a zsidótörvényeket. Ez megtépázta az idegrendszerét és kórházba került. Egy nyilas lap nehezményezte, hogy Rejtő zsidó létére továbbra is írogathat, ezért a kórházból hurcolták el a munkatáborba. Sajnos szervezete nem bírta ki a kegyetlen körülményeket és 1943. elején meghalt. 

- Nagyon helyes, hogy a tetemet már előkészítették a boncoláshoz. Örülök, hogy végre rend van a kórházban. Fogjunk hozzá, uraim. A lelet szerint ez itt egy negyvenöt év körüli, anaemiás egyén, causa mortalis: előrehaladott atrophia…

A kórboncnok felemelte a kését, lehúzta a leplet, ám ekkor legnagyobb csodálkozására a halott felült, és mutatóujját figyelmeztetően kinyújtva így szólt:

- Pardon, a boncolás előtti illem előírja, hogy bemutatkozzam.

( Rejtő Jenő: Az ellopott futár )

20160627_171235.jpg

Rejtő regényei klasszikusak. Mármint szépirodalmilag nem elhanyagolhatóak. Tudom, hogy a ponyva kategória jobban passzolna rá, de azért mégsem. Elképesztően nyakatekert mondatokat használ, a szókincse lenyűgöző. Történetei izgalmasak, sokszor ijesztőek és bravúrosan szórakoztatóak. A Rejtő humort nem lehet körülírni, úgyhogy meg sem próbálom. Figurái kreatívak, emberiek és valóban életre kelnek. A legrongyosabb, legelviselhetetlenebb szereplő is úgy a szívünkhöz tud nőni, hogy konkrétan hiányzik, ha vége van a könyvnek.

- Kérem, a feleségem a városba ment az imént…

- Ide nem térhet vissza. Kordon van.

- No, de - idegeskedett Vangold – esetleg egy kivételesen erélyes hölgy átjöhet a kordonon…

- Teljesen lehetetlen.

Ez szemmel láthatóan megnyugtatta a szállítmányozót.

( Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben )

Az író köztudottan eléggé önpusztító életet élt, a legjobb munkáit alkoholmámorban írta. Állítólag sokszor nem volt pénze italra ( noha jól keresett, a pénzét eljátszotta), ezért a helyi kocsmáros, aki imádta az írásait, pár oldal Rejtőért mindig biztosította az utánpótlást. Írt pár oldalt, elvitte a kocsmába, kapott egy kis szíverősítőt, írt megint pár oldalt és ez így ment ki tudja meddig. Lehet, hogy a történet nem igaz, de valahogy passzolna Rejtőhöz.

Rohant a sötét kerten át!...

Mögötte az inas, kezében a padlófényesítő viasszal, a kertész rosszabbik ruhájában, és nyakán a Bern helyén tanyázó, kisebb állatsereglet festményével, utánuk a portás, éjszakai vászonneműjében. A szakácsnő, aki babonás volt, megpillantotta őket az ablakon keresztül, és hetekig betege volt a látványnak.

( Rejtő Jenő: A szőke ciklon )

Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy jót nevetni és szereti az izgalmas kalandokat. Felhívnám a figyelmet, hogy már az egyszeri fogyasztás is függőséget okozhat! :)

Címek: Piszkos Fred, a kapitány, Piszkos Fred közbelép, A szőke ciklon, Az ellopott futár, A tizennégy karátos autó, Vesztegzár a Grand Hotelben, Három testőr Afrikában, Az előretolt helyőrség, A fehér folt, Az elveszett cirkáló, A megkerült cirkáló, A láthatatlan légió, Az elátkozott part

Igen meglepett egy lengő horogütéssel, amitől a „ Kedélyes Matrószok” spór Egylet És asztaltársaságot kirántottam magammal az ucára.

Eszután naty kör volt bent mire visszatértem és mondom a pasasnak, hoty ha van épen szabadlábon hozzátartozója, szóljon hoty értesítsem őket. Valami tréfásat kezdett mondani, de mit tesz a véletlen, én máris lekenek, könyökhajlásomba kapom a nyakát és belevágom a söntésbe. Nem mindennapi fijú volt, mert úgy pattant vissza, hogy rúgás által képezve gyomron ért és ismét az uccára kerültem, ahol épen porolta magát a „ Kedélyes Matrószok” spór egyesülés asztaltársaság és most kezdhették elölről.

Én szeretem sportolásnál a kemény tréninget és örömmel fojtattam. Valami kezdő lehetett, mert azután négyszer is a földre vittem (ha emlékszik felsék könyed úri balkezeseimre). De mékis esz nagyon kemény fijú volt, mertasztán szájonkapott, hoty ismét együttlehettem a Kedélyes Matrószok spór egyletével, pedik már untak.

( Rejtő Jenő: Piszkos Fred közbelép )

888_hu.jpg

kép forrása: 888.hu

Szerencsére a mai napig hatalmas rajongó tábora van, akik közül sokan próbálják a nagyközönség számára is minél láthatóbbá tenni ezeket a mesterműveket. Írásaiból készültek filmek, kabaré felvételek, képregények, társasjáték és jelenleg is dolgoznak egy hamarosan megjelenő animációs filmen.

Még több Rejtő:

A meztelen diplomata

Az 1963-ban készült film Rejtő Vesztegzár a Grand Hotelben c. regényét dolgozza fel. Persze vannak benne változtatások is, de egészében véve nagyon szórakoztató lett a végeredmény. A fekete-fehér film és a kicsit burleszk hangulat jól passzol a történethez.

Herkulesbonbon

Az egyik legismertebb Rejtő kabaré. A főszerepben Kern András látható. Több változat is készült, de szerintem ez sikerült a legjobban, mert mentes a hangulatfokozásra használt közönségességtől.

Piszkos Fred társasjáték

2010-ben a Gém Klub megjelentette Piszkos Fred, a kapitány témájú társasjátékát. Megoszlanak a vélemények, hogy mennyire sikerült jól a játék, én azt javasolnám, hogy akit érdekel, adjon neki egy esélyt. A Gém Klub egyébként rendszeresen tart játszóesteket, ahol ki is lehet próbálni a játékokat.

Piszkos Fred animációs film

Még készülőben van, a tervek szerint 2017-ben fejezik be. Annyit lehet tudni, hogy a történet a Piszkos Fred közbelép c. regényt veszi alapul.

valasz_hu-gerisa_zsolt_figuratervei.jpg

kép forrása: valasz.hu, Gerisa Zsolt figuratervei

Ha tetszett és olvasnál több hasonlót, like-old a facebook-on is a blogot! :) Köszi! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraolvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr58854712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2016.06.30. 14:40:58

Milyen csinos vagy ezen a képen, AmyRose... :)
süti beállítások módosítása