Újraolvasó

Újraolvasó

Hangulatos téli regények

2018. december 21. - AmyRose

nevtelen-1_5.jpgTermészetesen a sok-sok gyönyörű karácsonyi mesekönyv mellett idén sem maradhatnak ki a komolyabb téli olvasmányok az ajánlásból. Én ezekkel hangolódtam esténként az ünnepre és a téli időszakra.

covers_16740.jpg

JOHN GRISHAM: ELMARADT KARÁCSONY

Teljesen véletlenül botlottam ebbe a könyvbe és nagyon tetszett az ajánló, viszont sehol sem lehetett hozzájutni. Nagyon kíváncsi voltam, mert John Grisham egy nagyon híres és népszerű krimiíró és nagyon érdekelt, hogy ebben a műfajban hogyan boldogul. Több hónapos keresgélés után hirtelen elérhetővé vált egy antikvár darab, így rögtön lecsaptam rá. Nagyon megérte ennyi energiát belefektetni, mert egy lehengerlő történetről van szó. Mármint számomra volt lehengerlő, mert pontosan arról szól, amitől a legjobban rettegek az ünnepek közeledtével.

A készülődés, az ajándékvadászat, az igyekezet, hogy minél szebb és jobb legyen a karácsony egy csomó energiát felemészt és sokszor pont az veszik ki belőle, amiről ez az egész ünnep szólna: a békesség, az elmélyülés és a boldog együttlét. Ezért minden évben tudatosan törekszem arra, hogy ne pörögjek túl, ne akarjak mindent kihozni ebből a pár napból.

Én megtehetem, hogy lazítok a gyeplőn, de mi van azokkal, akiktől a környezete elvárja, hogy mindig minden tökéletes legyen? Ők hogy tudnak kiszállni a mókuskerékből és mit vált ez ki másokból? Erről szól ez a remekül megírt, olykor kiakasztó karácsonyi életkép.

0249001337153p.JPG

JULIA SAND: A GRÁNÁTKÖVES KARÁCSONYFADÍSZ

Ez egy nagyon kedves családi történet. Pont olyan, amilyen filmeket szívesen nézek a téli estéken. Nem csöpögős, mégis megérinti az embert. Van egy kellemes, meghitt hangulata.

A könyv egy négygyermekes fiatal özvegy első karácsonyáról szól miután elvesztette a férjét. A karácsony mindkettejüknek és a gyerekeknek is sokat jelentett mindig, így különösen nehezek ezek a napok, mert minden az elmúlt karácsonyokra emlékezteti őket. Mindegyikük teljesen másképp dolgozza fel a gyászt és éli meg ezt az ünnepet. Végül egy nem várt új ismerős megmenti a családi karácsonyukat és elindítja a gyógyító folyamatot mindegyikükben és saját magában is.

covers_415689.jpg

JOHAN FRINSEL: KARÁCSONYI TÖRTÉNETEK

Az előző kettővel ellentétben, ez nem regény, hanem egy novelláskötet. Az egyik utolsó beszerzésem volt idén és nagyon örülök, hogy megtaláltuk egymást. Hasonló élmény volt olvasni, mint tavaly Hermann Hesse: Karácsony című kötetét. Ez a könyv is a karácsony valódi jelentőségére és csodájára irányítja vissza a figyelmet. Ad valami valóságosat, amit magunkkal vihetünk az ünnepi időszakba.

Szerintem kihagyhatatlan olvasmány, főleg olyanoknak, akiknek a „karácsony” szó egyet jelent a gyomorgörccsel, a túlköltekezéssel és a „csak legyünk már túl rajta” érzéssel.

Végezetül két hangulatfokozó karácsonyi dal:

Békés karácsonyt mindenkinek! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraolvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr3414506170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása