Újraolvasó

Újraolvasó

Heti blog 7. (2018. február - Philip Pullman, Kalas Zsuzsa)

2018. február 16. - AmyRose

heti_blog_fejlec-aktualizalhato_2.jpg

Sosem voltam egy nagy fantasy rajongó… persze lehet mondani, hogy a mesék is fantasy-k valamilyen szinten. Nem tudom, de mostanában egyre több misztikus történetet olvasok, főleg ifjúsági könyveket. Ez még nem az a kőkemény varázsvilág amivel nem tudok azonosulni. (Például a Gyűrűk Ura vagy a Trónok Harca nekem már túl sok.)

Szóval ezen a héten két ifjúsági fantasy-t (tényleg nem tudom, hogy mi tartozik bele a műfajba és mi nem) ajánlanék.

covers_2868.jpg 

Philip Pullman: Roger titka

Még könyvesbolti eladó időszakomból emlékszem, hogy Philip Pullman könyveiből folyamatosan hiányunk volt, mert annyian keresték. Szóval ebből következtetve egy nagyon kedvelt fantasy íróról van szó. A többi könyvét nem ismerem, de a fórumokból azt vettem ki, hogy ez a könyve merőben eltér a többi művétől.

Egy ifjúsági könyv, de mégis sokkal több annál. Kőkemény társadalomkritika egy mesébe sűrítve. Nekem végig az volt az érzésem, hogy az író tudatosan írta így a könyvet. Kicsit olyan, mint amikor a 80-as években a magyar zenekarok a „romantikus” dalszövegeken keresztül elég rendesen odamondtak a rendszernek.

Ez a történet korántsem tündibündi, hanem eléggé nyomasztó és szomorú. Roger egy patkányból vált kisfiúvá. A régi látásmódját megőrizte, ezért nem boldogul ebben az emberi világban és folyamatosan visszavágyik az előző életébe. Egy kedves öreg házaspár befogadja, de Roger elkóborol és olyan emberekbe botlik, akik kihasználják furcsaságát és ártatlanságát. Szerencsére a végén minden jóra fordul, de addig teljesen átérezzük Roger minden pillanatát.

Ez a könyv letehetetlen, mert az emberekről szól. A gonoszságról és a jóságról. Bennem rengeteg gondolat keringett miközben olvastam, ezért mindenkinek ajánlom, aki valami maradandót keres.

covers_305649.jpg 

Kalas Zsuzsa: Álomutazó

A történet főhőse Pali, egy átlagos kilenc éves kisfiú. A szülei éppen válófélben vannak, a suliban sem mennek jól a dolgai. Egyik reggel a sarki újságárus megmutat neki egy üveggolyót, amit Pali végül nem vesz meg. Mégis később furcsa módon a spórolt pénze eltűnik a zsebéből és a helyén az üveggolyó lapul.

Az üveggolyó megmenti egy iskolai verekedéstől és a két legellenszenvesebb osztálytársa felváltva el akarja tőle venni új kincsét. Az üveggolyó feltűnése óta Pali furcsákat álmodik. Álmában egy még meg nem született kislányt kell megmentenie, ebben segítségre vannak szobája lakói: az Egér, a Légy, a Katicabogár, a Szitakötő és a Keresztes Pók.

Egy ponton az álom és a valóság összekapcsolódik és Pali rájön, hogy miért történnek vele ezek a megmagyarázhatatlan dolgok és mit kell tennie.

Nem vártam sokat a könyvtől, de kellemesen csalódtam. Nagyon izgalmas volt és végig lekötött. Gyerekeknek és felnőtteknek is ajánlom!

Köszi, hogy elolvastad! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraolvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr9313673736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása