Újraolvasó

Újraolvasó

Adventi könyvajánló

2016. december 10. - AmyRose

board_ae_metin2_gameforge_com.jpg

kép: board.ae.metin2.gameforge.com

Ahogy közelítenek az ünnepek sok embernek összeszorul a gyomra az idegességtől. A családi együttlét vagy a magány nem éppen szeretetteljes gondolatokkal párosul. Van olyan is, aki már nyáron megtervezi, hogy ha teheti határon kívül tölti az év végét, távol minden felhajtástól (ez sokszor nem jön be, mert ott is ugyanez a helyzet ilyenkor).

Rengetegen vannak, akik kifejezetten utálják ezt az időszakot. Látjuk, halljuk és tapasztaljuk, hogy a karácsony elüzletiesedett. Valahogy mégis az emberek többsége ezt elfogadja és túl fáradt vagy már túl ideges, hogy ezen változtasson. Pedig a változás önmagunkban történik, hiába várjuk, hogy a környezetünk vagy megszokás megváltozzon. Vallásos családokban talán egy kicsit könnyebb, mert a karácsony nem csak a „szeretet ünnepét” jelenti.

Szerintem az egyedül töltött karácsony is lehet szeretetteljes és meghitt, ha az ember tudja, hogy mit is jelent a számára, hogy mit keres magában ilyenkor. Viszont van olyan is, akinek hiányzik a családi támogatás, de a minden évben megismétlődő feszült légkör, kényszeres pofavizit és veszekedések egyáltalán nem.

media_bookbub_com.jpg

kép: media.bookbub.com 

Szerencsére vannak olyanok is, akik odavannak az ünnepi hangulatért, élvezik a készülődést és alig várják, hogy a szeretteikkel együtt ünnepelhessenek.

A karácsony mindenkinek mást jelent, de jó lenne ha egyáltalán jelentene valamit. Valami pozitívat, amit lehet várni, amire lehet készülni.

Olyan könyveket szeretnék most ajánlani, amik talán egy kicsit feldobhatják vagy fokozhatják a téli hangulatot, akár egyedül, akár családban töltjük az idei ünnepet:

20161128_082311.jpg

Allan és Barbara Pease: Karácsonyi fegyverszünet

Most sokan gondolhatják azt, hogy „ Komolyan azt hiszi ez a csitri, hogy nekem ebben a hajtásban még lesz időm könyvvásárlással meg olvasással foglalkozni? „. Ami teljesen jogos, de ebben az esetben mégis kellene. A Karácsonyi fegyverszünet kifejezetten a karácsonyi stressz és rossz hangulat ellenszere. Rengeteg kézzelfogható tanácsot és pszichológiai trükköt tanulhatunk, amivel sokkal kellemesebbé tudjuk tenni a saját és a szeretteink ünnepét is. Itt nem taktikázásról van szó, hanem olyan dolgokról, amik tényleg hasznosak és senkit nem hoznak megalázó helyzetbe. Nem csak az ünnepekkor felmerülő, hanem a hétköznapi súrlódásokra is találunk benne épkézláb segítséget. Mindenkinek a figyelmébe ajánlom, aki szeretne kiegyensúlyozott kapcsolatban vagy családban élni.

Erich Kästner: Három ember a hóban

Ezt a könyvet minden télen elolvasom. Egyrészt könnyed, másrészt vicces, harmadrészt pedig szeretem Erich Kästner könyveit. A három ember a hóban egy síparadicsomban játszódik, ahol főszereplőink egyike sem az, akinek mondja magát vagy akinek a többiek hiszik. Ebből persze nagy kavarodás és humoros helyzetek kerekednek. Noha Erich Kästner könyveit inkább ifjúsági irodalomnak tartják, én mindenkinek ajánlom, aki egy hosszú téli nap után egy kis felüdülésre vágyik.

Kowalsky: Jéglanka meséi

A Kowalsky meg a Vega frontembere biztos sokaknak ismerős. A legtöbben a zenéiről ismerik őt, de emellett nagyon tehetséges festő és író is. Ez a második könyve, ami nyomtatásban megjelent és szerintem nagyon jól sikerült. A Jéglanka meséi egy fantasy regény, amelyben a lanka mesebeli lakói az emberek egymás ellen elkövetett kegyetlenségén keresztül tanítják egymást az élet értelméről és a szeretet jelentőségéről. A könyv egyrészt felkavaró, másrészt nagyon időszerű és sokat segíthet a belső béke megtalálásában. Mindenkinek ajánlom, aki szereti Kowalsky dalszövegeit és azoknak is, akik valami különleges olvasmányt keresnek.

20161128_082519.jpg

Johanna Basford: Karácsony Johannával

A színezőkönyvek ebből a posztból sem maradhatnak ki. A kreatívkodás egész évben nagyon fontos, de karácsonykor, amikor sokan a tűrőképességük szélére jutnak, különösen az. Az a pár perc kikapcs mindenkinek jól jön és ez a gyönyörűen kidolgozott színező tökéletes választás. Az oldalak úgy vannak kialakítva, hogy csak az egyik oldaluk nyomtatott, ezért bármilyen technikát és eszközt bevethetünk: színes ceruza, filctoll, festékek, dekupázs, stb.. Nem kell attól félni, hogy átnyomódik a másik oldalra. A lapok szélei pedig perforáltak, ezért egyenként kivehetők az oldalak és adhatjuk ajándékba vagy dekorációnak is használhatjuk az elkészült műveket.

Néhány tipp az ünnepi hangulat fokozásához:

- karácsonyi vásár és ünnepi kivilágítás: annak, aki bírja a tömeget nagyon különleges élményt nyújthat egy karácsonyi vásár, ahol lehet forralt borozni, sült gesztenyét vagy kürtöskalácsot enni, mézeskalácsot készíteni, betlehemeseket hallgatni és rengeteg pénz elkölteni (ezért csak előre meghatározott költőpénzzel induljunk útnak). :) Az ünnepi kivilágításhoz pedig költőpénz sem kell, viszont rendkívül hangulatos délutáni program lehet csak végigsétálni egy kivilágított főutcán és gyönyörködni a fényekben.

szeretlekmagyarorszag_hu_1.jpg

kép: szeretlekmagyarorszag.hu 

- ünnepi otthon: a lakás feldíszítése mellett, lehet a fényekkel és illatokkal is játszani. Például egy sómécses beszerzése remek választás, mert egyrészt tisztítja a levegőt, másrészt nagyon hangulatos fényt ad.  Ha pedig karácsonyi illatokra vágyunk, akkor illóolajokkal (szegfűszeg, fahéj, narancs, vanília, ánizs vagy kifejezetten karácsonyi illat) és karácsonyi teákkal érhetjük ezt el.

20161207_155411_1.jpg
- ha beköszönt a havazás: egy jó hógolyózás vagy hóember építés mindenkinek jár legalább egyszer egy évben. Reméljük, hogy ebben az évben előbb jön a hó és akkor még karácsony előtt lehet hóangyalt készíteni és szemeteszsákon leszánkózni a domboldalon.

tes_com.jpg

kép: tes.com 

Végezetül a kedvenc karácsonyi filmem:

Ha tetszett és olvasnál több hasonlót, akkor like-old a facebook-on is a blogot! :) Köszi! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraolvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr8112038657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása