Újraolvasó

Újraolvasó

Év eleji lélekfrissítés

2019. január 28. - AmyRose

nevtelen-1_6.jpg

Úgy döntöttem, hogy az idei évet egy alapos lelki tréninggel kezdem. Már a múlt év végén beszereztem azokat a könyveket, amikkel 2019-et indítani akartam. A kezdeti lelkesedésem nem apadt, hanem egyre csak nőtt, úgyhogy már alig vártam, hogy az új év elkezdődjön. :)

Nagyon jó volt olvasni őket és már most január végén elmondhatom, hogy ez az év sokkal jobb, mint az előző volt.

Bátran ajánlom őket mindenkinek, akinek valamelyik téma megragadja a fantáziáját! :)

covers_509087.jpg

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat

Az irigység az ember egyik ősi tulajdonsága. Mindenkiben benne van, csak esetleg az egyik embernél feltűnőbb, mint a másiknál. Rengeteg kifejeződési formája van, a legtöbb keserűség és nehézség mögött sunyin vigyorog a háttérből. Elég egy rossz gondolat, egy odavetett szó és mindent megmérgez maga körül.

Maga az irigység kézenfogva jár a kibeszéléssel és a rosszindulattal. Mindkettő az irigység kifejeződése a hétköznapokban és sokszor nem is tudatos, hanem egy tanult viselkedési norma.

Almási Kitti ezúttal is egy remek témát választott és rengeteg időt és energiát belefektetett, hogy felkutassa a hozzá kapcsolódó tanulmányokat, amiből nem sok létezik. Saját tapasztalataival és tudásával kiegészítve egy alapos és mégis a hétköznapi olvasónak szóló könyvet adott a kezünkbe. Segítségével felismerhetjük a bennünk lakozó irigységet és átvehetjük az irányítást.

Az irigység témakörével ilyen áthatóan senki nem foglalkozott eddig. Ez a könyv hiánypótló a piacon, nem csak itthon, hanem világviszonylatban is.

covers_446459.jpg

R. Kelényi Angelika: Az agyam eldobom – nő pánikban

Nagyon nehéz jó könyvet találni, ami a pánikbetegséggel foglalkozik. Mivel én is érintett vagyok a témában, ezért tudom, hogy mennyire fontos, hogy az írás hiteles legyen. A legtöbb könyv a tudományos oldaláról közelíti meg a témát, ami elég száraz és nem adja meg azt a lelki támogatást, amire egy pánikra hajlamos olvasónak szüksége lenne.

Ez a könyv az egyénhez szól. Az írónő a saját pánikbetegségének mindennapjait osztja meg az olvasóval naplószerűen. Még a stílusa is egy kicsit a Bridget Jones naplóját juttatja az eszembe. Nagyon szókimondó, nagyon őszinte és az a helyzet, hogy pont ettől nagyon emberi.

Tökéletesen bemutatja, hogy mennyire nehéz megküzdeni ezzel a betegséggel, ami hirtelen a semmiből jön és teljesen felforgatja az ember életét. Hogyan lesz egy életvidám, örökmozgó fiatal nőből egy agorafóbiás, halálfélelemben élő emberi roncs.

Az orvosoktól nem kap segítséget, mert fizikailag egészséges, noha naponta többször a legkomolyabb betegségek fizikai tüneteit éli át. A folyamatos rosszullét, szédülés, a rohamoktól való rettegés, a szégyen és a kiszolgáltatottság teljesen felőrli a korábbi énképét és ellehetetleníti a „normális élet” lehetőségét.

Ezt a folyamatot minden pánikbeteg ismeri és jólesik a tudat, hogy nem vagyunk egyedül és van, aki kikecmergett ebből a gödörből. A könyv nem csak a mélypontról szól, hanem arról is, hogy az írónő hogyan tudta leküzdeni a betegségét és hogyan talált vissza az útjára.

Mindenkinek ajánlom, aki pánikbetegséggel küzd vagy a környezetében van pánikbeteg és szeretné megérteni/támogatni a betegséggel küzdő családtagját vagy ismerősét.

covers_376478.jpg

Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv szólóban

Az 5 szeretetnyelv fogalma már minden pszichológia iránt érdeklődő olvasó számára ismerős lehet. Gary Chapman évtizedek óta segíti a hozzá forduló egyedülállókat, párokat és házaspárokat, hogy emberi kapcsolataikat jobbá tegyék.

Mindenkinek van szeretetnyelve és mindenkinek más, viszont 5 fő nyelvre bontható: ajándékozás, elismerő szavak, minőségi idő, szívességek és a testi érintés. Ismernünk kell a saját és a másik szeretetnyelvét is ahhoz, hogy harmóniában legyünk. Így elkerülhetők a vérre menő viták, a szeretethiány, a magány, a kommunikációs problémák, a duzzogás, a szakítás vagy a válás.

Chapman-t elborzasztotta, hogy a házasságok 20%-a öt éven belül válással végződik, a tizenöt éve házas párok esetében pedig ez a szám már 43%. Elkezdte kutatni ennek az okát és arra jutott, hogy a párok nem is ismerik egymást igazán, nem tudják, hogy a másik mitől érzi szeretve magát. Ebből kifolyólag mindkét fél szeretethiányban él, nem tudnak kommunikálni egymással és ebből a helyzetből próbálnak szabadulni: vagy máshol keresik a megértést és a szeretetet vagy szakítanak/elválnak.

Az 5 szeretetnyelvet több könyvben tanítja a szerző, külön írt a házaspároknak, a szülőknek és az egyedülállóknak is a témában.

Az 5 szeretetnyelv szólóban az egyedülállókra koncentrál. A családtagokkal, a barátokkal, a lakótársakkal, a kollégákkal, a randipartnerekkel való kapcsolatokat helyezi az előtérbe. Ugyanakkor mind az 5 nyelvet részletesen bemutatja, ezért aki csak a saját nyelvére kíváncsi, az is megtalálja benne, amit keres.

Hatványozottan ajánlom elolvasásra, mert szerintem mindenkinek van hova fejlődnie emberi kapcsolatok terén. :)  

Végezetül pedig egy elgondolkodtató TEDx előadás:

Köszönöm, hogy elolvastad! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraolvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr1014594476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása