Újraolvasó

Újraolvasó

Woody Allen – A tabutémák komikusa

2017. február 18. - AmyRose

wio_hu_1.jpg

kép: wio.hu

Már jó pár éve rendszeres Woody Allen fogyasztó és felhasználó vagyok. Azért használom a felhasználó kifejezést, mert az aranyköpései és az életbölcsességei beépültek a rendszerembe. Ez egy szó szerint nem „első látásra” szerelem volt. Amikor először láttam életem első Woody Allen filmjét az Annie Hall-t…hát egyáltalán nem fogott meg. Volt benne néhány jó poén, de semmi több nem maradt meg. Persze akkoriban semmi nem érdekelt, ami 5 évnél régebbi volt…fiatalság - bolondság. :)

Aztán néhány évvel később nézelődtem egy könyvesboltban és szinte rám ugrott a polcról a Kész Anarchia című könyv. ÓÓÓ hát ez egy Woody Allen könyv…szeretem én Woody Allent?...láttam egy filmjét valamikor…na mindegy ártani nem árthat, ha beleolvasok. Aztán csak azt vettem észre, hogy elkezd fájni a lábam, mert kb. fél órán keresztül egy helyben álldogáltam a polc előtt és olvastam. Amikor felnéztem láttam, hogy egy eladó eléggé szemrehányóan méreget, hogy akkor most kell a könyv vagy nem??? Kellett. :)

lobaton_wordpress_com.jpg

kép: lobaton.wordpress.com 

Woody Allen egy különleges figura. Egy humoros figura. Minden, amit csinál, minden, amit mond komikus és ugyanakkor hatalmas intelligenciáról és realitásérzékről tanúskodik. Még az interjúkban is olyan, mintha éppen egy stand-up előadást hallgatnál. Ő az, aki a TABU feliratú ajtón kopogtatás nélkül ki-be járkál. Alaptémái a politika, a vallás, a történelem, a homoszexualitás, a szex, a pénz, a halál és saját maga (főleg depressziója és öngyilkossági hajlama).

20170218_142707.jpg

Határozott célok nélküli nép vagyunk. Sosem tanultuk meg, hogy mi az a szeretet. Nincsenek vezetőink és épkézláb programok. Nincs szellemi központunk. Magányosan sodródunk a kozmoszban, frusztrációinkban és fájdalmunkban szörnyű erőszakot téve egymáson. Szerencsére nem veszítettük még minden arányérzékünket el. Összefoglalva: nyilvánvaló, hogy a jövő nagy lehetőségeket rejt magában. Azonban csapdákat is tartogat. A dolgok nyitja abban áll, hogy elkerüljük a csapdákat, megragadjuk a lehetőségeket és hazaérjünk hat előtt.

Woody Allen – Néhány keresetlen szó a végzősökhöz részlet

A könyvei főleg azokból a rövid, pár oldalas szösszenetekből állnak, amiket unalmában jegyezgetett le. A legtöbb konkrétan nem szól semmiről, első olvasásra úgy tűnhet, hogy egy nagy halom ökörség. Az igazság viszont az, hogy itt is a sorok között kell olvasni. Ő mindent kifiguráz, mindenkinek odaszúr egy kicsit és noha ezt eléggé kaotikusan és viccesen teszi, minden írásának van értelme. Lehet, hogy elsőre nem esik le, de csak gyakorlás kérdése. :)

A két idegen véletlenül találkozik, de Leonyid, aki szerelmes levelet próbál fogalmazni Natasának, kizuhan az óriáskerékből. A lány felsegíti, és eltáncolnak egy kettőst, majd Leonyid, aki imponálni akar a lánynak, addig forgatja a szemét, míg az elsősegélyre nem kísérik. Leonyid véget nem érőn bocsánatért esedezik, és felajánlja, hogy sétáljanak el az 5-ös számú sátorhoz és nézzék meg a bábszínházat – e meghívás megerősíti Natasa gyanúját, hogy elmebeteggel van dolga. 

Woody Allen – Kalaúz kevésbé ismert balettekhez részlet

Amit még nagyon szeretek Woody Allen-ben , hogy a megszokások embere és mégsem unalmas. Ugyanazzal a filmes stábbal dolgozik már 50 éve, a cím betűtípusáról és a jazz-es aláfestő zenétől már pár pillanat múlva tudod, hogy ez egy Woody Allen film lesz. Noha főleg a romantikus vígjátékairól és drámáiról ismert, ugyanúgy rendez musical-t, krimit vagy gengszterfilmet. A színház sem áll távol tőle, ezért néhány filmje inkább színdarabnak hat a mozivásznon is.

pinterest_com_2.jpg

Woody Allen néhány múzsája a sok közül: Diane Keaton, Meryl Streep és Scarlett Johansson

kép:  pinterest.com

Nem az Oscar-ra gyártja a filmjeit és ezért marad még mindig az élvonalban. Tökéletesen választja ki a színészeket a karakterei megformálására. Egy színésznek mérföldkő és nagy elismerés, ha egy Woody Allen filmben játszhat. Nem véletlen, hogy mindig körüldongják a színésznők, hogy hátha meglátja bennük a múzsát.

cultura_hu-new_orleans_jazz_band.jpg

Woody Allen, amint épp a New Orleans Jazz Band-el koncertezik

kép: cultura.hu

Mint a zsenik általában, ő is sok mindenben kiemelkedően tehetséges: komikus, író, rendező, színész, zenész és szerető. Eléggé viharos szerelmi életet tudhat maga mögött, a nők a mai napig futnak utána. Ezt főleg fantasztikus humorának és üdítő kisugárzásának köszönheti. Azonban hiába a sok gyönyörű színésznő társasága, már több,  mint 20 éve él boldog házasságban jelenlegi feleségével.

today_com.jpg

Woody Allen és felesége Soon-Yi Previn 

kép: today.com

Én nagyon remélem, hogy még pár évig velünk marad és minden évben izgatottan várhatom az új Woody Allen film premierjét. :) Ő biztosan azok között van, akiket soha nem felejt el a közönség.

vultura_elpais_com-woody_allen_bronzszobor_barcelona-ban.jpg

Woody Allen bronzszobra Barcelona-ban 

kép: vultura.elpais.com

Woody Allen aranyköpései:

„Ha nem hibázol folyton, az annak a jele, hogy nem hozol létre semmi újat.”

„Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidről!”

„Aki nem tudja csinálni, tanítja. És aki tanítani sem tudja, abból lesz a tornatanár. „

„A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is. „

„Aki korán kel, az igen!”

„Gyönyörű gyerekeim vannak. Hálistennek a feleségem megcsalt. „

„Amikor gyerek voltam a szüleim sokszor költöztek. De én mindig megtaláltam őket.„

A könyveit és a filmjeit, vagyis tulajdonképpen az egész Woody Allen jelenséget mindenkinek szívből ajánlom! :) Erre tökéletes lehetőség, hogy az egyik budapesti mozi újra a műsorára tűzte a régi filmjeit, erről több infó itt.

Néhány emlékezetes pillanat az Annie Hall-ból:

Legutóbbi filmjének a Café Society-nek a trailer-e:

Ha tetszett és olvasnál több hasonlót, akkor like-old a facebook-on is a blogot! Köszi! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraolvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr9112271416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása