Újraolvasó

Újraolvasó

Heti blog 2. (2018. január - Ellen Degeneres, Sándor Anikó)

2018. január 12. - AmyRose

heti_blog_fejlec_2.jpg

Ezen a héten egy nagyon szórakoztató és egy nagyon elgondolkodtató könyvről írok:

covers_380615.jpg

Ellen Degeneres: Szórakozol velem?!

Ki ne ismerné Ellen-t? Aki egy kicsit is használ valamilyen közösségi média felületet, tuti, hogy beleszaladt már valamelyik aranyköpésébe vagy videójába. Ő a világ leghíresebb női komikusa, a legnépszerűbb amerikai műsorvezető és többször volt az Oscar-díjátadó házigazdája. Persze még egy csomó mindent fel lehetne itt sorolni, de akit érdekel az vagy már tudja ezeket vagy úgyis utánanéz.

Kicsit féltem a magyar fordítástól, mert az eddigi tapasztalatok alapján kb. 50%  elveszik útközben a félrefordítások vagy a lefordíthatatlanság miatt. Itt azért sikerült 80%-ot megmenteni.

Szóval a könyv maga nem egy összefüggő történet, hanem inkább naplószerű mindenféle. Van itt életviteli tanácsadás, esti mese, romantikus szösszenet, random témák és kulisszák mögötti pletykák. Kicsit össze-visszának tűnhet, de ebben az esetben ajánlom egy Ellen videó megnézését eredeti nyelven, mert az ő hangját és arckifejezését hozzá képzelve máris a helyére kerül minden.

A könyv jó, vicces, abszurd, olyan Ellen-es. :)

Azért Ellen a tv-s befutása előtt már játszott sorozatokban és volt egy tök vicces vígjátéka is, amin én marhajókat röhögök mindig (meg azért a frász is kitör néha). A Szép szőke herceg című film itt megnézhető. 

covers_462053.jpg

Sándor Anikó: Megbukott bűvészinasok

Mindenkinek van egy családi fotóalbuma, ami fölött szokott merengeni, visszaemlékszik családtagokra, barátokra, szép és nem annyira szép időszakokra. Sokan ezt szentimentálisnak tartják, de szerintem nem árt emlékezni rá, hogy honnan jöttünk és mit is akartunk az élettől valamikor.

Sándor Anikó ebben a könyvében a saját fotóalbumát lapozgatva mesél el egy csomó családi történetet, ami egyrészt nagyon személyes, másrészt a XX. századi magyar történelem rövid összefoglalója is lehetne. Van egy csomó dolog, amiről nem szívesen beszélnek a szülők, nagyszülők, mert borzalmas, szomorú dolgok, amik megestek családtagokkal, barátokkal, ismerősökkel. Talán sokan ezért nem becsülik az idősebbeket, mert nem tudják, hogy min mentek keresztül, milyen világ volt itt pár tíz évvel ezelőtt és hogy milyen szerencsések, hogy ma már nem olyan körülmények között kell élni a mindennapokat.

Noha a téma néhol kifejezetten megrázó mégsem nyomasztó a könyv hangulata. Nincs túl sok lelkizés, egyszerűen néhány igaz történet igényesen tálalva. Anikó újságíró volt, úgyhogy pontosan tudja, hogy mennyit és milyen stílusban lehet a legjobban átadni.

Számomra Sándor Anikó az egyik leghitelesebb aktív magyar író és minden könyvét nagyon szeretem, csak ajánlani tudom.

A könyvről eszembe jutott az elmúlt évek talán legjobb magyar filmje, ami szintén hiteles és hiánypótló a maga nemében. Az Anyám és más futóbolondok a családból című film itt megnézhető.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraolvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr4513569459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása