Újraolvasó

Újraolvasó

Gerald Durrell állati sztorijai

2017. szeptember 30. - AmyRose

bbc-co-uk.jpg

kép: bbc.co.uk

Gerald Durrell egy nagyon népszerű író világszerte és persze hazánkban is. Nem tudom, hogy miért van ez, de teljesen random emberek polcán fedezek fel tőle könyveket, olyanokén, akikről nem is gondoltam volna, hogy ilyen témában vagy humorban utaznak. Lehet, hogy a 80-as években, amikor először jelentek meg a könyvei magyar kiadásban, trendi volt őt olvasni. Tényleg nem tudom a magyarázatot erre a nem mindennapi jelenségre. :)

Nem mintha ez baj lenne, ugyanis tényleg egy remek emberről beszélünk. Mind tudományos és környezetvédelmi szempontból, mind irodalmilag nagyon sokat letett az asztalra.

20170929_153442.jpg

Könyvei főleg utazásairól, felfedezéseiről szólnak, de szerencsére rengeteget írt a családjáról is. Nekem személy szerint ezek a kedvenceim, mert nem hétköznapi figurákról van szó.

Megismerhetjük a türelmes és engedékeny Mamát, a földtől teljesen elrugaszkodott írójelölt Larry-t, a puska megszállott Leslie-t, a folyton diétázó Margo-t, valamint a Gerry-t, akinek mindig tele van a zsebe mindenféle apró fenevaddal.

wmn-hu.jpg

Az ifjú Gerry Durrell

kép: wmn.hu 

Aki szereti a vicces családi sztorikat, annak mindenképpen el kell olvasnia néhány könyvét. Persze majdnem mindenhol jelen vannak az állatok, hiszen egy megszállott zoológusról van szó, de ugyanakkor mindez nagyon derűs humorral van tálalva.

A családom és egyéb állatfajták című könyve talán a leghíresebb, ami a Korfu- trilógia kezdő kötete is egyben. A könyv alapján egy szinte már klasszikusnak számító film is készült 2005-ben, amit ezen a link-en lehet megnézni.

pinterest.jpg

Részlet A családom és egyéb állatfajták című filmből

kép:  pinterest.com

Nemrég pedig egy többévados sorozat is elindult Durrell-ék korfui kalandjairól, ami a valódi okokat tárja fel, amiért a családnak el kellett hagynia Angliát. Magyar felirattal itt lehet megnézni.

pbs_org.jpg

A The Durrells in Corfu című sorozat szereplői 

kép: pbs.org

Korfu-trilógia: A családom és egyéb állatfajták; Madarak, vadak, rokonok; Istenek kertje

Persze nemcsak a gyerekkori sztorikat osztja meg a kedves olvasókkal, hanem a felnőtt éveiét is, mert a családja és ismerősei ugyanolyan vicces helyzetekbe sodorják magukat és őt is, hogy ezeket is muszáj továbbadni.

Kezdetnek én A piknik és egyéb kalamajkák című könyvet ajánlanám, mert nagyon jól bemutatja Durrell stílusát és humorát, valamint ebben a kötetben mindent megtalálunk: családi sztorikat, kalandos történeteket és a végére még egy Poe-t is megszégyenítő rémtörténet is belefért.

Nagy kedvenceim a már majdnem kalandregénynek is beillő művei, a Hahagáj és a Rokonom, Rosy. Mindkettőt korra, nemre és minden egyébre való tekintet nélkül ajánlom mindenkinek.

durrell-org.jpg

kép: durrell.org 

Akinek tetszenek a Durrell könyvek, az ne hagyja ki Brunella Gasperini családi krónikáit se( róla bővebben ebben a bejegyzésben olvashatsz) és ez persze fordítva is igaz. :)

Durrell összesen 37 könyvet jelentetett meg, de irodalmi tevékenysége mellett azért a tudományos és környezetvédelmi munkásságáról se feledkezzünk meg. Rengeteget publikált ezekben a témákban is és második feleségével közösen nagyon sok tudományos felfedezést tettek, valamint elsőként rögzítettek filmen bizonyos állati viselkedési formákat. Közösen írták Az amatőr természetbúvár című könyvet, amihez egy dokumentumfilm sorozatot is forgattak, ennek részeit itt lehet megnézni.

theguardian-com-durrell_masodik_felesege.jpg

Gerald Durrell és második felesége, Lee Durrell

kép: theguardian.com

+1 könyvajánlás

Nem hagyhatom ki a posztból ezt a könyvet, mert stílusában és témájában is nagyon passzol a Durrell könyvekhez. Kiegészítésként mindenkinek szívből ajánlom. :)

Jan Smíd: Életem ártatlan örömei

A regény főhőse véletlenül összetalálkozik egy öreg, nyugdíjazott cirkuszi oroszlánnal. A kezdeti nehézségek után mély barátság alakul ki közöttük és rá kell jönniük, hogy egymás nélkül eléggé gyámoltalanok. Mindenféle izgalmas és vicces kalandokat élnek meg együtt és persze a végén mindenki megtalálja a maga boldogságát.

20170929_153538.jpg

Ha tetszett a poszt és olvasnál több hasonlót, akkor like-old a facebook-on is a blogot! Köszi! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraolvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr4012913195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2017.10.01. 13:56:26

Gerald és Lee Durrell közös könyve, az Amatőr természetbúvár megalapozta a gyerekkoromat. Természetbúvár akartam lenni, állatokat gyűjtöttem, gondoztam. Ő volt a példaképem. A mai napig elhajítanék mindent, ha olyan életem lehetne, mint neki.

AmyRose 2017.10.01. 14:00:02

:))))) még bármi megtörténhet :) @SarahConnor:

Dorinda41 2017.10.01. 20:58:23

Sajnos a link, amit megadtál egy zárt körű klub linkje, ahova meghívó kell. Így sajnos esélyem sincs megnézni, pedig imádom az összes könyvét és a családjáról írt regényei fantasztikusak.

AmyRose 2017.10.01. 21:06:10

@Dorinda41: Szia! utánanéztem és elvileg szeptember 30-án indul szinkronosan a sorozat az HBO3-on, szerintem utána már a szabadon elérhető online filmes/sorozatos oldalakon is fent lesz. :) Remélem összetalálkoztok valahol. :)
süti beállítások módosítása