Újraolvasó

Újraolvasó

Agatha Christie udvarhölgyei

2017. április 26. - AmyRose

nevtelen-1.jpg

Én is szeretem Agatha Christie-t és tényleg etalonnak tartom a krimiírás szempontjából. Most is több mint 20 Christie regény figyel szemrehányóan a könyvespolcról, hogy miért nem róla írok…de annyi cikk van már a témában mindenhol. Miért tegyek hozzá én is még egy semmitmondó méltatást a már meglévő ezerhez? :)

A Háttérbe szorított klasszikus krimiírók című bejegyzésem folytatásaként most inkább olyan brit női krimiírókat szeretnék bemutatni, akik szintén joggal pályázhatnak az olvasók figyelmére:

P.D. James

pdjames-thecultureconcept-com.jpg

kép: thecultureconcept.com

A mai napig nagyon népszerű angol írónő, utolsó könyve halála előtt pár évvel jelent meg, 2011-ben. Néhány írása igazi mestermunka, amiket nagyon szeretek ( Fehérköpenyes halál, Takard el arcát!, Már megint egy csalogány), de aztán átevezett a darabolós thriller vizeire, ami az én ízlésemnek már durva. Ennek ellenére zseniális írónak tartom és akit nem zavarnak a nagyon véres történetek, annak mindenképpen a figyelmébe ajánlom.

Ajánlott címek: Fehérköpenyes halál, Takard el arcát!, Már megint egy csalogány, A hulla csónakon érkezett, Szörnyűségek szép szigete, Nem nőnek való, Eredendő bűn

Antonia Fraser

antoniafraser-thetimes-co-uk.jpg

kép: thetimes.co.uk 

Lady Antonia Fraser leginkább történészként ismert, valamint arról, hogy Harold Pinter Nobel-díjas író felesége. Főleg életrajzokat és történelmi témájú könyveket ír, de megpróbálkozott a krimiírással is, amivel nagyon sok új olvasót szerzett. Detektívregényeinek főhőse Jemima Shore tévésztár, aki mindenféle bűnügyekbe keveredik. Sajnos magyarul csak két krimije jelent meg. Mindenkinek ajánlom, aki kedveli a könnyedebb, de ugyanakkor izgalmas nyomozós történeteket.

Ajánlott címek: A vad sziget, Langyos bűnbánat

Ruth Rendell

ruth-rendell-wamc-org.jpg

kép: wamc.org 

Rengeteg irodalmi díjjal és kitüntetéssel büszkélkedhet az írónő, főleg a thriller és a pszichológiai krimi műfajában alkotott maradandót. Minden könyve más és más, sok van, ami parapszichológiával foglalkozik, főleg az utolsó művei. Én jobban kedvelem a korai írásait, sokkal kreatívabbnak tartom őket. Aki szereti a Hitchcock filmeket, annak biztosan tetszeni fognak a Ruth Rendell krimik is. 

Ajánlott címek: A festett ördög, Keresztrejtvény, Lehull a lepel, Gyilkosság a kriptában

20170426_093509_1.jpg

+1 ajánlás

David Suchet: Poirot és én

Azért, hogy mégse legyen teljesen Christie-mentes ez a poszt, ajánlanék egy nagyon jó önéletrajzi könyvet David Suchet-tól, aki több évtizeden keresztül játszotta Poirot karakterét a képernyőn. Végigkövethetjük, hogy hogyan alkotta meg a kis belga nyomozó hiteles mását, hogyan került bele a Christie Univerzumba, színpadi színészi karrierjébe  és egyéb filmes munkáiba is bepillantást nyerünk és természetesen epizódról epizódra végigkövethetjük a Poirot sorozat háttérmunkáit, a szereplőket, a stábot és magát a történetszálat.

Nekem gyerekkorom óta az egyik kedvencem ez a sorozat, nem minden rész tetszett (vagy rendezői szempontból vagy forgatókönyvileg sikerült elbaltázni), de a színészi játék mindig tökéletes volt.

Mindenkinek ajánlom, aki Poirot rajongó és annak is, aki egy kicsit többet akar megtudni a Christie hagyatékról és a filmes adaptációk világáról.

20170426_093354.jpg

Ha tetszett és olvasnál több hasonlót, akkor like-old a facebook-on is a blogot! Köszi!:)

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraolvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr7212456705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása