Újraolvasó

Újraolvasó

M.C. Beaton - A limonádé krimik királynője

2016. augusztus 12. - AmyRose

A cím senkit ne tévesszen meg, én kifejezetten bírom az írónő könyveit. Majdnem az összeset olvastam, ami magyarul megjelent. Néhányat angolul is azok közül, amik még várnak a hazai kiadásra.

Akkor miért használom a lesújtó „limonádé” kifejezést? Mert ezek a könyvek egy kicsit szappanopera szerűek. Ugyan a történetek külön állóak, azért nem árt az elejétől fogva követni főszereplőink kalandjait, hogy kellően megértsük és megkedveljük őket.

Én is rosszul indítottam, mert az Agatha Raisin sorozat 20. kötetével kezdtem, mert éppen az került a kezembe. Már olvasás közben úgy voltam vele, hogy én ezt a nőt nem bírom. Szerencsére a háztartásunkban az írónő más könyvei is fellelhetőek voltak, ezért megpróbálkoztam a Hamish Macbeth könyvekkel és láss csodát! Nagyon tetszett! Ebben nagy szerepe volt annak, hogy nem a felénél kezdtem el olvasni a sorozatot.

cotsworld-homes_com.jpg

kép forrása: cotsworld-homes.com 

M.C. Beaton írásai könnyen fogyaszthatóak, műfajilag a csajos krimi kategóriába sorolnám. Amennyiben valaki csak egy könnyű, kicsit romantikus, szerethető, de azért hullákkal teli könyvet keres, akkor próbálja ki! :)

20160812_113417.jpg

Agatha Raisin sorozat

Agatha Raisin egy eléggé modortalan, erőszakos teremtés, aki folyamatosan küzd azért, hogy mások elfogadják. Számomra az elején nem volt szimpatikus, aztán megértettem a működését és onnantól kezdve szurkoltam neki. A könyvek izgalmasak, olvasmányosak. Nekem kifejezetten tetszik a szókimondó stílus, mert valahogy pont a közönségesség szélén egyensúlyozik, de nem esik át rajta.

Nemrég sorozat is készült Agatha nyomozásaiból, de egyelőre még csak eredeti nyelven lehet belenézni. Nem több és nem kevesebb egy aranyos krimisorozatnál. Az epizódok alapjául szolgáló könyvek a 80-as, 90-es években íródtak, de a készítők nagyon ügyesen helyezték át a mai viszonyok közé.

A bevezető rész egy komplett másfél órás tv film volt, de akkora nézettséget produkált, hogy végül csináltak egy 8 részes sorozatot is folytatásnak. A második évadról még folynak az egyeztetések. A könyvekhez képest más sorrendben következnek egymás után a részek és a szereplőket, valamint a történetet is egy kicsit megváltoztatták. Talán a legnagyobb váltás, hogy Agatha a sorozatban szőke és nem barna, mint a könyvekben. Nekem ennek ellenére tetszett és minden Agatha Raisin rajongónak ajánlom!

asset1_net.jpg

kép forrása: asset1.net 

Hamish Macbeth sorozat

A kedvenc M.C. Beaton karakterem ez a skót rendőr. Lusta, élvhajhász, laza, de ugyanakkor jószívű és egyenes. A történetek letisztultak, életszerűek. Az írónő nem idilli környezetbe helyezi a eseményeket, hanem a rideg valóságba. Nem próbálja csillámporos felhőbe burkolni a lényeget, hanem hitelesen mutatja be egy skót falu életét. Itt is van miért izgulni és lehet drukkolni a szerelmeseknek is.

Ebből a sorozatból is készült tévés adaptáció. Szintén csak angolul lehet megnézni, de skót akcentussal beszélnek benne, ezért csak a profi nyelvismerettel rendelkezőknek ajánlom.

dvd_netflix_com.jpg

kép forrása: dvd.netflix.com 

Miss Pym sorozat

Miss Pym egy volt házvezetőnő, aki váratlanul egy kis örökséghez jut és így megvalósítja az álmát: postakocsin utazgat Angliában. Mindenféle izgalmas kalandok érik és közben magányos szíveket hoz össze egymással. Nekem néhol egy kicsit szirupos volt a szerelmi szál, de nagyon jól mutatják be a könyvek a régi Angliát, ezért érdemes ezekbe is beleolvasni.

hanleighbradley_co_uk.jpg

kép forrása: hanleighbradley.co.uk

M.C. Beaton egy eléggé termékeny író, ezért aki rákattan a könyveire egy ideig el lesz látva anyaggal. Ha még angolul is tud, akkor még többel.

Egyelőre úgy néz ki, hogy az eredeti magyar kiadó megszűnésével a korábbi kötetek kikerültek a forgalomból, nagyon nehezen lehet beszerezni őket. Több online könyvesboltban e-könyvként a nagyrészük megvan és meg lehet vásárolni. A még kiadatlan kötetek sorsa bizonytalan, ugyan egy másik kiadó átvette a forgalmazást, de a jelek szerint nem sietik el a dolgot.

orderofbooks_com.jpg

kép forrása: orderofbooks.com 

Azért, hogy ne legyen teljesen rózsaszín ez a poszt se,  muszáj megjegyeznem, hogy a magyar fordítás hagy kívánni valót maga után. Kicsit olyan érzésem van néha, hogy a nyers fordítást küldték a nyomdába. Olyan fogalmazási hibák vannak benne, hogy a hajamat tépem.

Most komolyan, az eredeti kiadó eléggé jól ment abban az időszakban és mégsem akadt senki, aki kiadás előtt átolvasta volna az anyagot?

Na mindegy, ha valaki igazán beleszeret a könyvekbe, akkor egy kis bosszankodás után felülemelkedik ezeken a hibákon. Nem veszi el az ember kedvét attól, hogy a következő kötet után nyúljon.

allwidewallpapers_com.jpg

kép forrása: allwidewallpapers.com 

Remélem, hogy az új kiadó jóvoltából hamarosan még több M.C. Beaton kötet kerülhet a magyar rajongók polcaira is.

Végül az Agatha Raisin sorozat trailer-je:

Ha tetszett és olvasnál több hasonlót, like-old a facebook-on is a blogot! :) Köszi! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujraolvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr1810380104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eugenica 2017.12.29. 11:45:50

Keresem, és nem találok bibliográfiát az írónő műveiről, hogy mint fentebb volt javasolt, a megírások sorrendjében élvezzem az olvasásuk örömperceit.

AmyRose 2017.12.29. 11:50:56

Kedves Eugenica!

az Agatha Raisin regények sorrendje itt elérhető: moly.hu/listak/mcbeaton-agatha-raisin-sorozat-magyarul-megjelentek

a Hamish Macbeth regények sorrendje pedig itt: moly.hu/sorozatok/hamish-macbeth

az összes magyarul megjelent kötet pedig itt: moly.hu/listak/m-c-beaton-osszes-magyar
süti beállítások módosítása